Din studenţie

Proiect pentru un serial de film pentru tineret.


1.D-l prof. Cuşută (Mihai Grigoroșcuță)

Examen de ştiinţa materialelor la Politehnică. Profesor dl Cuşută.21 de bilete de examen, care se „refoloseaua”; după ce un student răspundea biletul era pus din nou în fondul de examen pentru a fi complet, fondul, pentru urmatorul candidat. Intră câteva fete la examen, după care intră un student bine pregătit, trage biletul numărul 7, răspunde şi primeşte nota 10. Intră următorul student (din gaşcă), trage acelaţi bilet, ia 10. Următorul la fel trage biletul 7, ia 10. Al treilea din gaşcă trage tot biletul buclucaş, ia 10. Intră următorul coleg, se apropie de masa cu bilete şi ezită, de fapt nu vede biletul cu semn; se uită tot mai concentrat, le împrăştie pe cele expuse, căutându-l. D-l profesor ridicând pălăria îl întreabă: acesta-i biletul? Studentul, fără să se mai poată controla, pune mâna pe bilet zicând: „Acesta-i”

2. Demonstratţia dlui profesor C-tin Moisil,
Fratele mai celebrului Grigore Moisil, C-tin Moisil, profesor de fizică la Universitatea Politehnică Bucureşti avea o teorie proprie, bazată pe două axiome irefutabile şi anume: " 1 - orice om are dreptul la un pahar de vin bun şi 2 - un pahar de vin bun te transformă în alt om ". Corolarul era evident ...

3. Concluzia profesorului Grigore Moisil
Trei prieteni Buhăniţă - student la Electronică şi Telecomunicaţii, Bălănuc - student la Mecanică şi B. - student la chimie au fost prinşi în căminul de pe Ştefan Furtună jucând poker. Ca pedeapsă au fost trimişi anul respectiv, în "producţie" la uzinele "Republica", urmând ca anul următor se reia studiile. Prima activitate "productiv - instructivă" primită a fost să îndrepte cuie provenite dintr-o demolare! Atunci se construia în Bucureşti Teatrul Naţional, Intercontinentalul şi celor trei le-a mijat ideea că dacă tot se jertfesc în câmpul muncii atunci să o facă, cel puţin, pentru un scop mai înalt. Deşi studenţi la Politehnică, ajung la profesorul Grigore Moisil de la Universitate pentru a-i cere sprijinul să fie mutaţi de la "Republica" pe şantierul teatrului naţional. Profesorul Moisil îi primeşte, îi întreabă de la ce facultăţi vin, ce materii fac, dacă fac asta la matematicii, etc şi ajunge la gândurile care îl frământau - o echipă interdisciplinară de programare a calculatoarele, cu specialişti din electronică, mecanică, chimie. Atunci, la mijlocul anilor 60, calculatoarele erau mai mult o virtualitate decât o realitate palpabilă în practica curentă.


pagina anterioară

pagina următoare