Herta County. North-east Romania


Coltul nord-vestic al judetului Dorohoi (azi Botosani), format din târgul Hertei, comunele Buda Mare, Godinesti, Harbova, Hreatca, Lunca, Mogosesti, Molnita, Tarnauca, și Tureatca împreună cu alte 26 de sate, lipseste si anul acesta la praznicul din 24 ianuarie. “în acest centru de tară si de spiritualitate romaneasca, la Herta, s-a nascut la 1 martie 1788 ctitorul Gheorghe Asachi, parintele scolilor romane din Moldova, cel care a pus bazele învătamântului politehnic romanesc la Iasi în 1813. Până în 29 iunie 1940 acest petec de 400 kmp nu a fost niciodata rupt de la matca de vreunul din imperiile ce s-au vestejit pe aici împrastiind durere, saracie si moarte. Dar daca actualii si fostii ocupanti n-au nici un drept istoric asupra tinutului poate au vreun drept nascut din demografie. Să examinam, atunci, ultimul recensamânt romanesc (1930, Sabin Mănuilă) pregătit împreună cu fundația Rockefeller:

romani 28411, polonezi 21, germani 15, ruteni 15, evrei 1931

Stalin, in 1940, avea acordul nemtilor să pretinda Basarabia, nu si Tara de Sus. Stalin supraliciteaza si include în Ultimatum si jumatatea nordica a Tarii de Sus. Serviciile noastre de informatii au stralucit si atunci prin lipsa. Soarta tarii a ramas exclusiv pe mâna penibililor politicieni, cari nu aveau în ajutor nici macar telegramele Berlinului catre Moscova, din acele zile fierbinți . La 29 iunie 1940 trupele slavo-asiatice nu s-au oprit pe Prut pentru că nu a fost cine să-le spuna ho, la Cotul Boianului, s-au oprit la 28km de Dorohoi când bravul colonel Bota a blocat soseaua și a tras o salvă de avertisment. Mai marii zilei pe Dâmbovita erau atunci, ca si astazi, lasii, mediocrii si corupții: din cei 26 de membri ai Consiliului de Coroană din 27 iunie 1940, 20 au votat pentru cedarea Basarabiei si Bucovinei fara lupta, între cari si ministri de razboi si de interne !!!
Nici în 1947, la Paris, si nici mai târziu nu s-a aflat niciun lider patriot care macar sa îndrazneasca să puna problema rectificarii greselii din 29 iunie 1940, “fratelui mai mare”.
Azi, insignifiantii si mediocrii politicieni, nici macar cu ocazia primirii Ucrainei în Consiliul Europei n-au îndraznit sa scoata o vorbă despre drepturile românilor din Herta, Bugeac si Bucovina la învătământ, cult și cultura in limba materna !


                      acasa          .              Mari Valori Romanesti                       Romania creatorilor