Corupţia

Începuturile. Cumpărarea conştiinţelor (I)
        Am vazut cum s-a ridicat Coruptia pe una din redutele puterii si anume pe aceea legislativa. L-am cunoscut pe „marele preot” al primului parlament, Martian Dan, care facea si desfacea totul în institutie, însa nu stiu daca el corupea constient, constient de urmari sau o facea din instinct. Comandamentele politice FSN-iste, în numele carora actiona, se distilau undeva în spatele puterii legislative, a puterii supreme care exprima vointa electoratului! FSN-ul detinea aproximativ 70% din legislativ, n-ar fi avut nevoie de nici un aliat politic. Fostul dascal de socialism stiintific, acum presedintele Adunarii Deputatilor, fie avea obsesia unanimitatii, reminiscenta a epocii de aur, fie actiona în spiritul intolerantei al fostului partid unic.
       Initiativa parlamentara de reglementare a formarii si înregistrarii partidelor politice a fost semnata, între altii, de toti vicepresedintii Adunarii Deputatilor (liberal, ecologist, taranist si fsn-ist). Dar presedintele o nu vroia! Intrucât am facut presiuni a fost nevoit sa convoce Biroul Permanent, organul care decidea initiativele ce urmau a fi supuse plenului. În Biroul permanent am sustinut initiativa, presedintele nu a fost de acord pretinzând ca „initiativa ar dauna opozitiei extraparlamentare”. A urmat votul si stupoare toti, dar absolut toti, au votat cu presedintele, în dispret fata de propria lor semnatura, si unii chiar fata de statutul lor formal de opozanti! A mai trecut ceva timp dar modelul se repeta matematic si la alte initiative. Ce sa fie? Nu realizam. Cu alta ocazie un coleg din Comisia 13-15 iunie 1990, semneaza raportul FSN cu privire evenimentele din acea perioada, desi grupul parlamentar nu luase nici o decizie! Câteva luni mai târziu el pleaca într-o lunga delegatie în SUA - era rasplata semnarii acelui document controversat! În iunie 1991 am cerut adoptarea unei hotarâri în privinta recuperarii Tezaurelor de la Moscova, având în spate 260 de semnaturi parlamentare (liberale, taraniste, ecologiste si binenteles de fsn-iste). Numai ca puterea nu vroia, ca altcineva decât ea, sa faca ceva în acest sens. (Viata a demonstrat ca puterea nu a facut nimic pentru recuperarea tezaurelor. Când vor plati pentru aceasta?) O luna mai târziu depun un protest la adresa atitudinii de dispret a lui Martian fata de cei 260 de reprezentanti ai electoratului. Tocmai atunci, un secretar fsn-ist al Adunarii, îl ataca si el, pe presedinte. Am crezut ca voi avea un aliat important chiar din rândurile puterii. Eroare. Câteva zile mai târziu tocmai acest individ a devenit cel mai inversunat dusman al demersului meu de a-i cere socoteala, lui Martian, pentru eludarea obligatiei sale de a pune pe ordinea de zi initiativa parlamentara. Se pare ca omul dorise o casa (vila bineînteles), pe care tocmai o primise ...
       Asa am învatat, pe pielea mea, cum taranistii si liberalii, ori fsn-istii „dizidenti”, din Biroul Permanent, erau la cheremul lui Martian, primind în schimb vizite în strainatate, apartamente ori vile. Martian, era foarte apreciat de ai lui, pentru modul absolut „unanim” în care conducea Adunarea Deputatilor. Unii vor obiecta ca aceste „mici tranzactii ori compromisuri” sunt absolut nevinovate pe lânga valizele pline cu dolari care circulau de la executiv spre New-York (amanunte pot da P. Burca sau A. D. Munteanu), respectiv Paris (amanunte poate da R. Sorban). Oricum, tranzactionarea constiintelor în Parlament a fost temeiul coruptiei. Fenomenul a crescut, s-a dezvoltat, s-a deversificat, din zi în zi, si a cuprins toate pârghiile puterii. Au aparut mize noi: transferarea proprietatii de stat în mâini private. Si intradevar, aici a fost bataia pestelui. Coruptia s-a generalizat si s-a institutionalizat. Ca dovada alternanta de la putere, din 1996, nu a schimbat nimic, ci dimpotriva a adâncit fenomenul. Nu s-a descoperit nici un corupt. Când pica câte o plevusca, atunci e tocmai pentru a proteja mafia si pentru a prosti pe bietii muritori de rând. Pavalache sau Trutulescu tocmai de aceea a fost pusi la conservare, ca „reteaua” sa ramâna, sa lucreze mai departe. Seful de post din Mogosoaia, unde politistul proteja traficantul de narcotice, tocmai de aceea a fost schimbat urgent, ca firele sa nu duca mai sus. Si figura a tinut. S.a.m.d.

                                                                                                                                Coruptia partea a 2/3

 Inapoi           Mari Valori Romanesti           Another O.Capa site           Energie verde, regenerabila 

This template was provided free from www.free-templates.org