|
Gogu Constantinescu de prof. dr. Ioan Pop
În contul lui Gogu CONSTANTINESCU figurează peste 317 de brevete de invenţie, parte patentate în SUA, Danemarca, Elveţia, Austria, Germania, Marea Britanie, Franţa, România, etc., precum şi altele, care nu au fost niciodată publicate. Un mic calcul ne arată că de la apariţia primei invenţii (1907), până la data trecerii în eternitate (1965), în medie, la fiecare 4 luni a fost realizat un brevet, iar dacă socotim doar anii săi cei mai prolifici, rezultă o invenţie pe lună.
Multe dintre
prezicerile lui Gogu CONSTANTINESCU au apărut şi au dispărut,
multe se folosesc astăzi sau retrezesc interes. A cucerit faimă
academică şi onoare profesională atât acasă cât şi în
străinătate, dar a fost mai puţin răsplătit pentru
ceea ce a făcut în domeniul materialelor. Ca şi cei mai mulţi
inventatori, a suferit dezamăgiri în străduinţele sale de a
convinge industria şi oficialităţile de valoarea ideilor sale. Omul de ştiinţă şi inginerul Gogu CONSTANTINESCU a fost cel care a dezvoltat şi aplicat Teoria Sonicităţii, o nouă ştiinţă referitoare la transmiterea puterii prin lichide, solide sau gaze. Dar Gogu este încă comemorat cu stimă de publicul general şi piloţii din Serviciul Aerian, ca omul care a inventat dispozitivul de tragere sincronizată pentru avioanele din primul război mondial. În acest context, la 29 martie 1920, renumitul ziar "The Times" publica: "Vice Mareşalul Sir John Maitland a prezidat sâmbătă o prelegere a domnului Gogu CONSTANTINESCU în Sonicitate (transmiterea puterii prin vibraţii), dată la Politehnică, sub auspiciile unei serii de prelegeri pentru profesori ai Consiliului Ţinutului Londrei. Sir John Maitland a spus că datorită d-lui CONSTANTINESCU şi dispozitivului de tragere pe care l-a inventat, noi am deţinut supremaţia peste germani în aer, aşa cum am făcut-o". Cu toate că opera lui Gogu CONSTANTINESCU este de o valoare inestimabilă, ea nu a fost cunoscută îndeajuns, în bună parte datorită caracterului secret dat de utilizările preponderent militare, iar pe de altă parte puţinelor publicaţii referitoare la aceasta. Astfel, primul volum publicat în 1918 la Londra, într-un număr limitat de exemplare, a fost declarat secret de către guvernul Marii Britanii, din cauza explicaţiilor pe care le avea noua teorie în domeniul armelor şi mijloacelor de război. Cu ocazia împlinirii a 125 de ani de
la naşterea ilustrului nostru compatriot, s-a încercat umplerea golului de
informare privind realizările sale prin apariţia a trei lucrări
semnificative: "Inventeurs de
genie. Gogu Constantinescu.", Editura Mediamira, Cluj-Napoca 2006,
"Tratat de Teoria Sonicităţii", (600 pagini) şi
"Integrala Invenţiilor" (4 volume, peste 2000 pagini), Editura
Performantica a Institutului Naţional de Inventică, Iaşi 2006
(lucrări apărute cu sprijinul Autorităţii Naţionale
pentru Cercetare Ştiinţifică). Recunoaşterea lui Gogu CONSTANTINESCU pe plan internaţional este atestată printr-un tablou publicat de revista britanică "The Graphic" în anul 1926, în care sunt prezentate ilustre personalităţi ştiinţifice ale vremii, începând cu Einstein, Edison, Kelvin, Gogu Constantinescu (primul pe rândul al doilea), Rutherford, Marie Curie etc.
Domeniile atinse de geniul lui Gogu CONSTANTINESCU au fost foarte diverse, realizările practice fiind impresionante, dintre acestea menţionăm o mică parte:
Rămâne ca şi noi, românii, să îl reaşezăm în locul binemeritat, în sufletele şi în amintirea noastră. Putem afirma că o mare parte a prezentului, dar şi a viitorului a fost dăruită omenirii de savanţi români ca şi Gogu Constantinescu. Însumând contribuţiile lor, dar şi ale altor români geniali vedem care este adevărata noastră contribuţie la civilizaţia şi cultura lumii. |
|