Demagogia un pericol pentru democrație




      În Roma antică, pe vremea lui Cicero și a declinului republicii, când partidele deja își alegeau tribunii cu bătăuși masați în ziua alegerilor în Capitoliu, Clodius Pulcher, tribun al plebei și cel care a înfipt ultimul cuțit în spatele republicii, a restabilit dreptul la întrunire, după ce anterior Senatul interzise adunările publice tocmai pentru a preveni utilizarea bătăușilor. Adică a restabilit dreptul civic! Chiar el, după aceea să reorganizeze întruniri împotriva adversarilor de moment (Pompeius) cu ajutorul plebei plătite. Mai acordase grâu la prețuri dintre cele mai scăzute plebei din Roma. Diferența nu e prea mare față de alegerile de azi – când cumpărarea electoratului se face pe față și demagogia e omni prezentă.
      Mi-aduc aminte ca intr-o emisiune de televiziune Octavian Paler, prin 2003, zicea ca n-a văzut un demagog mai mare ca Boc. Nimenea nu ştia de fapt cine-i Boc. Nici eu! Dar am reţinut, surprins, diagnosticul, Paler a remarcat demagogia crasă şi evidentă a unui nimenea, tocmai pentru că fenomenul era clar. Era izbitor, mai ales, pentru un om fin, cult şi trecut prin viaţă. Apoi, ajungând activistul Boc sus de tot, m-am uitat mai cu atenție la el. Tot ce zicea acest om era demagogie pură, evidentă şi crasă! De ce n-am observat mai repede? De ce noi românii nu vedem demagogia? De ce nu avem organ pentru astfel de manifestări? Un alt mare maestru al demagogiei a fost Daniel Funeriu. Mai vă aduceți aminte de intervenția lui Funeriu în problema ,,pixelului albastru,,? Demagogie nudă, pură!
      Doamna Macovei, dacă o citeşti atent este și ea un maestru al demagogiei. Şi nu cred că are atâţia adepţi! Like-uri se dau şi de către "postaci" şi de către maşini! Şi de către entuziaşti fără minte! Nu vreau să zic nici o clipă că un entuziast n-are dreptul să dea câte like-uri doreşte, doar atrag atenţia că lipsa simţului critic favorizează "întunericul" ce va urma. Nu degeaba în aporetica germană e consolidat acest raţionament: Nu este nimic mai rãu ca un binevoitor fără minte, sau citându-l direct pe Goethe: ,,Es ist nicht schrecklicher als eine unwissenschaftliche tätigkeit,,.
      Şirul demagogilor poate fi completat uşor şi de cei fără şansă ca D.Diaconescu sau E.Udrea dar şi de cei cu sanşã ca VV Ponta.

      PS: Aceastã luare de poziþie a fost prilejuitã de articolul Monica, cu vreo cinci miracole în urma lui Iisus de pe biziday scris de Moise Guran


Inapoi la Votul Tau Conteaza