Spiritul Europei alături de o cronologie
ediția a 2-a


Cuvânt înainte

Spiritul Europei alături de o cronologie - ediția a 2-a         Am scris această foarte, foarte scurtă carte de istorie a spiritului european având în minte cuvintele lui Socrate «Ignoranța este muma tuturor relelor». S-au scris și s-au rescris istorii axate pe personalitățile cu rol decizional, istorii în care rolul principal îl aveau masele, istorii bazate pe cauze economice, istorii orientate pe evenimente reținute de conștiința publică, istorii fragmentate și multe istorii politice partizane. Încercăm o istorie a Europei bazată pe mersul ideilor filozofice și religioase, pe care le prezentăm alături de o concisă cronologie. Sublinierea mersului ideilor o datorez excepționalului profesor de istorie a filozofiei Vasile Muscă.
        În cronologie multe prejudecăți și inexactități, care se colportează din enciclopedie în enciclopedie, le curm. În plus, echilibrez informațiile, în sensul că înserez date relevante, despre popoarele și ideile din estul Europei. Parcă nimic nu s-a schimbat de acum 300 de ani când Voltaire scria despre istoriografia occidentală: «O sută de istoriografi copiază aceste mizerabile basme. Dicționarele Europei le repetă. Consultați adevăratele anale turcești, adunate de prințul Cantemir şi veți vedea cât de ridicole sunt toate aceste minciuni.»
        Propun noi interpretări, leg fenomene identice, în cauze și efecte, ce nu se văzuseră împreună. Nici recentele “Atlas de istorie mondială” sau “Cronica ilustrată a omenirii” nu fac excepții, dovedindu-se nu doar partizane, dar și colportând stereotipuri, unele ridicole. N-am lămurit totul, dar cel puțin sugerez impreciziile din materiale istorice în uz ...

Octavian Căpățină, 15 august 2022, Cluj NapocaInapoi la Cultura