Influenţa minorităţii ungureşti şi a maghiarizaţilor şi cât de asupriţi au fost ei sub dictatura lui Nicolae Ceauşescu

 

 

 

Până la venirea lui Ceauşescu aveam de a face cu o dictatură comunistă complet alienată poporului român,  în oameni şi spirit. Ceauşescu   începe treptat să românizeze partidul şi implicit dictatura cu instrumentele ei.  Cat despre spiritul dictaturii, cred ca a ramăs in esenţă acelaşi de la instaurarea ei in 1945, adică alienat poporului român!

Ziarele din Bucureşti – expresia integrală a superficialităţii balcanice -  nu pot fi folosite peste ani, ca bază a vreunei documentări serioase in multe privinţe, inclusiv, în cea pusă în discuţie. De exemplu in ziarul “România liberă” din 24 febr. 1990, un autor maghiar afirma, fără să fie contrazis sau sa fie acceptată vreo replică, următoarele, citez:  până la urmă ni s-a găsit nici măcar un cadru didactic maghiar în toată ţara care să fi fost numit director de liceu - tot din lipsă de  încredere.  Şi iată de exemplu numele directorilor liceului Samuel Brassai din Cluj-Napoca, incepând din anii 50, toţi fiind unguri: Gall Denes, Szalosi Ferencz, Boda Karol, Simon Gabor, Josza Gyorgy, Peter Rozalia, Szekely Andras, Balint Andras, si numele secretarilor de partid din acelaşi liceu: Doncsuly Margit, Kovacs Iolanda, Balogh Gertrud, Veres Gyorgy! Deci să ne intoarcem la fapte, la câteva din miile de fapte care dau o măsură a influenţei de care aminteam in titlu.

  1.Trebuie spus că după 1940 şcolile germane din Sătmar  au fost închise, iar copiii germani au fost incluşi în sistemul de învăţământ unguresc din Transilvania. După 1945 situaţia rămâne neschimbată. Sătmărenii au obţinut  în 1971 înfiinţarea consiliului judeţean al oamenilor muncii de naţionalitate germană – adică o recunoaştere a existenţei germanilor în Sătmar. "Prin aceasta - spune prof. Dr. Ernst Hauler în „Sathmarer Heimatbriefe” nr. 24/5 - s-a produs o trezire explozivă: au apărut grădiniţe, clase, grupuri culturale germane". În 1973 prof. Dr. E. Hauler a discutat cu sătenii din Schinal - Satu-Mare  posibilitatea reînfiinţării învăţământului în limba germană. Numai că cineva nu-l voia, şi anume secretarul de partid din Schinal, Karl Kulin, probabil un şvab maghiarizat. Secretarul PCR, Karl Kulin, i-a chemat pe cei care au avut îndrăzneala să semneze cererea la şcoală: "la început a tunat şi a fulgerat: cum îşi permite cineva din sat să facă ceva în spatele său, ceva care tulbură pacea şi unitatea comunităţii? Aici nu se mai germanizează; partidul are grijă de toţi în mod corespunzător …”. Şvabii, timoraţi, au tăcut. Ca urmare secretarul de partid a răspuns inspectoratului judeţean că în Schinal doresc grădiniţă germană numai cei care n-au copii! Cererea ţăranilor din Schinal este trimisă spre rezolvare la Ministerul Învăţământului de către inspectoratul şcolar Satu-Mare. Aici spre rezolvare o primeşte  inspectorul general şef pentru minorităţi - ungurul Debreci. Acesta îl trimite la faţa locului pe subordonatul său - ungurul Murvai. Şi spune dr. E. Hauler - "Murvai a venit, a văzut şi a transmis onor ministerului: prof. Hauler e un fascist, nu e nevoie de o grădiniţă germană la Schinal”. Şi aşa au rămas şvabii din Schinal fără învăţământ  în limba lor în vremea Ceauşescu (dl Murvai mai putea fi întâlnit, la ministerul învăţământului, în 1991, "ajutând" şi guvernul Roman, în problema minorităţilor).

2.In 1970 directorul Institutului de Tehnica de Calcul din Cluj, Emil Muntean,  il invită pe colegul Tudor Mureşan să intre in PCR ca să nu mai fie singurul român  in organizţtia de partid. Toţi ceilalţi erau unguri sau  saşi şi şvabi maghiarizaţi ca  Robert, Wellman, Kaiser.

3.In 1976 gospodăria de partid Timiş, care era destinată aprovizionarii pe circuite separate doar a membrilor de partid de rang inalt  cu produse ecologice si strict controlate, era condusă exclusiv de  unguri! Ori  recensamântul făcut de austrieci in 1735,  la transferul provinciei de la otomani nu găsiseră practic unguri, recensământul consemnând 2400 de bulgari si unguri nediferenţiat (vezi Johann Jakob Ehler - Banatul de origini până acum(1774))!  Iar datele stabilite Fr. Griselini intr-o lucrare publicată la Viena la 1780 nici nu-i menţionează pe unguri în Banat.

            4.Prin 1977, ma ocupam in caliate de inginer cercetator, la Institutul de Tehnica de Calcul din Cluj, de  blocul de afisare pe tub catodic a unui terminal de calculator si aveam în subordine nişte tehnicieni, între care Barthales Josif. Acesta pentru că se mai ocupa, în particular, şi de  depanarea televizoarelor, scotea din magazie piese electronice, în numele meu, pentru acest scop personal. În momentul  în care am realizat acest lucru, l-am obligat cumpere piesele şi  să-le aducă  la magazie. A fost mare supărare şi mai ales am fost catalogat de şovin! Şi mai ales nimenea n-a îndrăznit să pună lucrurile la punct. Ori pentru cineva care cunoaşte baza culturală a românilor si a ungurilor (v. Imaginea germanului în literature ungară de dr. Johann Weidlein) o asemenea acuzaţie n-are acoperire  ca să nu zic că e fix pe dos!

5.Acad. Stefan Pascu îmi povestea că la o adunare a Biroului Executiv al CC a PCR unul din membri frunte ai minorităţii maghiare  lansează în plen dorinţa „ia să mai terminăm cu mercenarul de Mihai Viteazul”. De faţă era si dictatorul, „marele naţionalist”, care nu zice nimic! Singurul  care intervine e Ioan Coman, transilvanean la origine,  dintre toţi cei de faţă.

6.Prin 1983-84 apare romanul Ademenirea de Romulus Zaharia, in care se descrie voalat, mai mult sugerat un episod celebru din istoria primilor ani ai comunismului in Transilvania atăcarea căminului studenţesc românesc Avram Iancu din Cluj de către coloanele de muncitori unguri  şi maghiarizaţi de la fabrica Dermata, sigur instigaţi dar în numele democraţiei populare de noi comunişti. Ori când sute de muncitori se duc hotărâţi să omoare câteva zeci de studenţi fără apărare, e o problemă care dacă nu a ajuns la vremea ei in Justiţie măcar merită cercetată, explorată fie cu mijloace literare. Fapte istorice, care unora le-a marcat definitiv destinul  şi care numai stârneau pasiuni printre cei agresaţi (între care şi arhiepiscopul de azi al Vadului, Feleacului şi Clujului). Ei bine aceasta carte e scoasă din librării, atunci la mijlocul anilor 80, l-a cererea unor intelectuali maghiari comunişti de către partidul comunist (creat de ei), pentru că ar incita la ura etnică!

7.In timpul ocupaţiei horthiste in comuna Iara, judeţul Cluj dispăreau români. Unul câte unul. Cui să se fi adresat  soţia dacă bărbatul sau copilul nu mai venea acasă? După 1945 când ucigaşii au ajuns şefi la partid, poliţie, securitate şi procuratură, erai aproape la fel de expus ca pe vremea lui Horthy. Totuşi săteni aveau indici si bănuiau o familie, care ar fi „implementat” respectiva epurare etnică, în concordanţă cu ideologia culturală şi politică ungurească a vremii. Prin anii 60 s-a pus în discuţie construirea unei şcoli in Iara, dar pentru aceasta trebuia dărâmată o şură, tocmai şura familiei bănuite de săteni. S-au opus cei vizaţi, au fost sprijiniţi de liderii lor de la partid, şi şcoala n-a mai fost ridicată, deşi era proiect făcut, investiţia aprobată. Devenind o necesitate care numai putea fi amânată fără explicaţii, în anii 70 se construieşte, totuşi, şcoala şi cu aceasta ocazie  se face sinistra descoperire: sub şură se găsesc oseminte recente a zeci de fiinţe umane.  Familiile fostelor victime cer anchetarea cazului. Partidul comunist si ungurii din el sunt mai tari, adică ei fac legea in România. Nimenea  n-a cutezat să  mai încerce să afle măcar adevărul. Neaflarea adevărului  şi ne deranjarea actorilor comunizării Transilvaniei devenea, probabil, raţiune de stat - adică a partidului comunist!

 

inapoi